Eenmalige huurverlaging 2021

Wet Eenmalige Huurverlaging 2021

In 2021 geldt de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen. Deze wet betekent dat huurders van een sociale huurwoning recht hebben op een eenmalige huurverlaging als zij duur wonen. Het doel van deze wet is om de betaalbaarheid van sociale huurwoningen te verbeteren voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. Let op: Het gaat om uw kale huur (de huur die u betaalt zonder servicekosten).

Wanneer komt u in aanmerking voor huurverlaging?
Is uw huidige huurprijs hoger dan € 633,25 (één of twee personen) of € 678,66 (meer dan twee personen)? Dan ontvangen wij van de Belastingdienst informatie over het inkomen en de samenstelling van uw huishouden in 2019. Wij ontvangen niet uw precieze inkomen, maar wij krijgen een indicatiecode of u (op basis van uw inkomen) recht heeft op de eenmalige huurverlaging. De onderstaande tabel is belangrijk om te bepalen wie in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging.

Wat gebeurt er als u recht heeft op een eenmalige huurverlaging?
Als u op basis van uw inkomen in 2019 recht heeft op een huurverlaging, dan krijgt u een brief van ons. U hoeft dus zelf niets te doen. Wij versturen de brief met ons voorstel voor huurverlaging voor 1 april 2021. Als u het eens bent met ons voorstel, dan gaat de huurverlaging in vanaf 1 mei 2021.


    
Voorbeeld 1
U woont zelfstandig en huurt een woning voor € 650,- per maand. Stel dat uw inkomen in 2019 € 20.000,- was. Dan heeft u recht op eenmalige huurverlaging naar € 633,25.

Voorbeeld 2
U woont zelfstandig en huurt een woning voor € 650,- per maand, maar uw inkomen was in 2019 € 25.000,-. Dan heeft u geen recht op eenmalige huurverlaging.

Wat kunt u doen als uw inkomen na 2019 is gedaald?
Het kan zijn dat uw inkomen na 2019 is gedaald. Huurders die na 2019 een inkomensdaling hadden, kunnen zelf bij ons huurverlaging aanvragen. Dit kan tussen 1 januari en 31 december 2021.

Wilt u zelf een verzoek tot huurverlaging indienen?
Houd dan rekening met de volgende zaken:
• De inkomensdaling moet tenminste zes achtereenvolgende maanden duren op het moment van de aanvraag.
• Uw inkomen moet in deze periode lager zijn geweest dan de inkomensgrens die geldt voor uw type huishouden (zie tabel op de vorige pagina).
• De kale huur (dus zonder servicekosten) van uw woning moet hoger zijn dan € 633,25 (één of twee personen) of € 678,66 (meer dan twee personen)
Let op: het bedrag dat u maandelijks aan ons betaalt, kan hoger zijn dan uw kale huur. Sommige huurders betalen namelijk ook voor bijvoorbeeld gas, water, licht, serviceabonnement etc.. Deze kosten tellen niet mee. De kale huur is dus de huurprijs die u betaalt voor het gebruik van de woonruimte. Tip: de kale huur staat op de brief over de jaarlijkse huurverhoging.

Welke gegevens moet u aanleveren als u huurverlaging aanvraagt?
Als u zelf huurverlaging aanvraagt, moet u enkele gegevens bij ons aanleveren. Wij hebben dan de volgende gegevens van u nodig om te bepalen of u inderdaad recht heeft op de eenmalige huurverlaging:
• Salarisstroken, een verklaring van de boekhouder (als u ZZP’er bent) of uitkeringsspecificaties
over de periode van inkomensdaling;
• Een ondertekende verklaring over de huidige samenstelling van uw huishouden: aantal personen en leeftijden. U kunt zelf aangeven uit hoeveel mensen uw huishouden bestaat.
U moet in ieder geval gegevens van zes achtereenvolgende maanden aanleveren, tot het moment van de aanvraag.
Tip: Klik hier voor een voorbeeldbrief voor het aanvragen van een eenmalige huurverlaging.

Wat gebeurt er als u huurverlaging aanvraagt?
Als u huurverlaging aanvraagt, krijgt u binnen drie weken een reactie van ons. Wij sturen u een brief, waarin we vertellen of u de huurverlaging krijgt of niet. Als u de huurverlaging krijgt, dan laten we ook weten wanneer deze verlaging ingaat. Deze datum is gebaseerd op de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen. In de brief die u van ons ontvangt, staat ook wat u kunt doen als u het niet eens bent met ons besluit.

Vragen?
Heeft u nog vragen over de Wet Eenmalige Huurverlaging? Neem dan gerust contact op met ons.
U kunt ons bereiken op telefoonnummer (0418) 63 17 35. Of stuur een e-mail naar: info@woningstichtingmaasdriel.nl. Wij helpen u graag.